3 Haziran 2012 Pazar

BENİ ASLA BIRAKMA-KAZUO ISHİGURO

NEVER LET ME GO:BENİ ASLA BIRAKMA

YAZAR:KAZUO ISHİGURO

ÇEVİREN:MİNE HAYDAROĞLU

YAPI KREDİ YAYINLARI 7.BASIM NİSAN 2012


Sanat ve aşk zamanı durdurabilir mi? Arka kapağında öyle yazıyor kitabımızın ne kadar etkileyici bir cümle değil mi? Peki ya sizce sanat ve aşk zamanı durdurmaya yeter mi?

Kathy,Tommy,Ruth başlıca kahramanlarımız ama Hailsham'da yetişen daha bir çok isimsiz ve gölgede kalmış kahramanı var bu kitabın..Hailsham yatılı bir okul ama bildiğimiz yatılı okullardan çok farklı bir okul.Bir kere her şeyden önce burada öğretmenler yok gözetmenler var ve öğrenciler bu gözetmenler tarafından yetiştirilmekteler.Sanata ve spora çok önem verilimekte bu yatılı okulda neden mi? Sanata bu dünyadan gittikten sonra her bir Hailsham'lı öğrencinin var olduklarını onlarında bir ruha sahip olduklarını yaptıkları çizimlerle,yazdıkları şiirlerle kanıtlayabilmek için.Spora ise bedenlerinin her daim sağlıklı ve zinde kalabilmeleri için..

Bu kadar yazdıktan sonra Hailsham'ın diğer okullardan farklı olduğunu anlayacağınız başka bir yönü daha çıkıyor aslında meydana tamam her okul öğrencilerinin beden ve ruh sağlıklarına önme gösterir ama burada ki başka bambaşka..Hailsham'da ki öğrenciler gelecekte birer organ bağışcısı olmak için yetiştirilmekteler ve aslında onlar başka başka insanlardan meydana gelen klonlardır sadece..

Kathy,Tommy ve Ruth'da burada yetişmiş üç arkadaştır.Hailsham'ın kapanması üzerine Tommy ve Ruth birer bağışçı olarak merkezlere çağırılırlar fakat Kathy bir bakıcı olarak çeşitli merkezlerde görev almaktdır ve hayat onları yeniden bir araya getirecek geçmişleriyle yüzleştirecektir.Nasıl mı? Okumalısınız kesinlikle  ilk başlarda sıkıldığımı itiraf etmeden geçemeyeceğim ama sonraları kitap sizi bir içine çekiyor ve elinizden bırakmak kesinlikel güçleşiyor.Şiddetle önerebileceğim kitaplardan birisi okuyun beğeneceksiniz..


2 yorum:

  1. mükemmel kitap ve filmi de mükemmel.
    :)
    ve yazmanıza çok sevindim. 2010'ların en iyi filmlerinden biri bu ayrıca.
    :)
    blogumda filmlerde never let me go ve kitaplarda kazuo işiguro-noktürnler var.
    :)
    görüşürüüüz uğrarıım.
    :)

    YanıtlaSil
  2. filmi mi vaarr?? aa şuanda şokları yaşıyorum gerçekten çok şaşırdım nasıl kaçırırım:( hemen bulup izlemem gerek :)) mutlaka görüşelim bence:)) bende uğrarım:)

    YanıtlaSil

değerli yorumlar