11 Eylül 2012 Salı

ŞEFFAF MAVİ-RYU MURAKAMİ

Selam canlarım biliyorum epey oldu görüşmeyeli ve şunun da farkındayım Ne okuyorum bölümün de Sisle Gelen Yolcu var ve onun yazısını yazmam gerekiyor ama benden kaynaklı olmayan sebeplerden dolayı epey uzun kaldığı için elimde araya başka bir kitap alayım da kafam yerine gelsin diye düşünerekten Şeffaf Mavi'yi okumaya karar kıldım zira çok merak ediyordum iki Murakami arasında ki farkı okudum anladım sizlerede tavsiye ederim.

İlk önce size Ryu Murakami hakkında yapmış olduğum araştırmadan bir kaç bilgi vermek istiyorum ki kendisi hakkında bir izlenim edeinebilesiniz diye..

RYU MURAKAMİ

Ryu Murakami kendisi 1952 Nagasaki doğumlu hem yazar,hem yönetmen,hem senarist.Sanat okulunda okurken kitap yazmaya karar verir ve Şeffaf Mavi'de kendisinin ilk kitabıdır.Yazarıntasvirlerinden dolayı okudukça olayları gözünizde canlandırabiliyorsunuz.(Ki buda bence bir yazarda olması gereken en önemli özelliklerden birisi diye düşünüyorum.)Ryu Murakami'nin ülkemizde tanınmaısına yardımcı olan yazar ise Hakan Günday.Ki zaten Şeffaf Mavi'yi okurken PİÇi aklıma geldi sürekli.Bizim çok sevdiğimiz Haruki Murakami ile aralarında bence çok çok fark var ve iksini kıyaslamak yapılabilecek en büyük yalnışlardan olabilir ama bence yine de denemelisiniz.


KİTAP ADI:ŞEFFAF MAVİ
ORJİNAL ADI:KAGİRİNAKU TOMEİ Nİ ÇİKAİ BURU
YAZAR:RYU MURAKAMİ
JAPONCA ASLINDAN ÇEVİREN:CİHAN ARKIN
YAYIN EVİ:DOĞAN KİTAPÇILIK
BASIM:1.BASIM MART 2007

Kitabımız iki kültür arasında kalmış bir kasaba da bir grup gencin yaşadıkları vahşi hayatı anlatılıyor.Bu hayatta başınıza gelebilecek bütün olumsuzluklar,kötülükler,bir insanın hayatında yaşamaması gereken herşey var.Fakat bir taraftan baktığınızda da bu gençler bu vahşi hayatı,uyuşturucuyu,işsizliği,fuhuşu özgür iradeleri ile tercih etmişler ve kendilerine ikinci bir çıkar yolu sunmamışlar.Kendi hayatlarını kendilerine yaşanmaz hale getirmişler resmen.

Ben Şeffaf Mavi'yi okurken çok etkilendim o bir grup gencin yaşayışları,içinde bulundukları o zorluklar,maruz kaldıkları davranışları okudukça kendimi kitabın içinde buldum.Zaten yazarın tasvirleri ile de kitabın içine girmeniz o bir grup gençten biri olmanız kaçınılmaz oluyor..Kitapların başları benim için ne kadar önemli ise sonları da bir o kadar önemli çünkü o kitap başlayışı ile sizi nasıl içine çekebiliyor ise bitişi ile de sizi bir süre kendisine esir edebiliyor.İşte Şeffaf Mavi'de hem başlayışı,hem bitişi ile beni kendisine çekmeyi ve orada barımdırmayı çok iyi başardı.Sizlere de öneririm.. 

2 yorum:

  1. Şu sıralar 1Q84'ü okuyorum. Murakami'nin bu kitabını da okumak isterim. Çok güzel bir tanıtım ve yorum yazısı olmuş tatlım :))

    YanıtlaSil
  2. 1Q84'e başlamayı nasıl istiyorum biliyor musun?Ama sabrediyorum doğru zamanı bekliyorum:) Bu Murakami başka Murakami aralarında çok fark bana göre okumalısın:)Ben teşekkür ederim yorumların için tatlımm:)

    YanıtlaSil

değerli yorumlar