22 Eylül 2012 Cumartesi

YOK YERE-RYU MURAKAMİ

KİTABIN ADI: YOK YERE
ORİJİNAL ADI: IN THE MİSO SOUP
YAZARI: RYU MURAKAMİ
JAPONCA ASLINDAN ÇEVİREN: HÜSEYİN CAN ERKİN
YAYINEVİ: DOĞAN KİTAP
BASIM: 1.BASKI EYLÜL 2007

Yok Yere Ryu Murakami'nin Şeffaf Mavi'den sonra ki ikinci kitabı aynı zamanda benim de okuduğum ikinci kitabı.Şeffaf Mavi ile aralarında fark var takdir edersiniz ki Yok yere biraz daha gerilim yüklü bir kitap he sizi gerim gerim germiyor tabii o ayrı..

Kitabımızın konusunda değinecek olursak eğer Kenci Japon gece hayatına dair herşeyin pazarlamasını yapan yirmili yaşlarında bir genç arkadaşımız.Günün birinde televizyonda fahişelik yapan genç bir kızın vahşi şekilde cinayete kurban gittiği gün Frank adında Amerikalı bir turistten kendisine rehberlik yapması için telefon alır ve olaylar bundan sonra başlar...

Frank biraz tuhaf bir kişiliğe sahiptir Kenci'nin içgüdülerine göre ki buda doğrudur.Frank daha küçüklüğünden sorunludur öyle ki ilk cinayetini yedi yaşında işlemiştir bundan sonra başına gelenlerde onu artık insan öldürmekten başka bir şey yapamaz hale getirir.Peki Kenci Frank'in elinden sağa salim kurtulabilecek midir??

''Yaşama sevincinizin kaynağı olan içinizdeki çocuk,sineklerin kanatlarını koparıp böcekleri yakmayı bıraktı mı?Ryu Murakami'nin sorusu bu.'' HAKAN GÜNDAY...

ALTI ÇİZİLENLER:

''Her insanın yalan söyleyeceği bir an gelir.Ancak sürekli yalan söyleyen bir insan,yani yalan söylemeyi normalleştirmiş bir insanın,yalan söylediğine idarkı zayıflar ve hatta bazı durumlarda yalan söylediğini bile unutur.Bu tür insanlar tanıyor ve yaklaşmamaya dikkat ediyorum.Bunlar dünyadaki en belalı,en tehlikeli insanlardır.''(Sayfa:41)

''Kötü niyet,yalnızlık,keder,kızgınlık gibi olumsuz duygulardan doğar.Değerli bir şey elinizden alındığında,sanki bir parçanız bıçakla kesilmiş gibi olur,bir oyuk kalı, işte orada doğar kötü niyet.'' (Sayfa:82)

''Yalan söylemezlerse yaşamlarını sürdüremeyeceklermiş gibi davranıyordu herkes.''(Sayfa:97)

''Hayatımın son perdesini senin ellerine bırakıyorum..''(Sayfa:139)


2 yorum:

  1. Ryu Murakami'yi hiç okumadım. Merak ettiğim bir yazar. Diğer Murakami'yle karıştırdım epeyce bir süre:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okumamıştım ve diğer Murakami ile aralarında ki farkı çok merak ediyordum ilk kitabı Şeffaf Mavi ile başladım güzeldi de ama diğer Murakami'nin yerini bence tutar mı? tutmaz:)İkisi de apayrı çünkü ay çok konuştum yorum için teşekkürler:)

      Sil

değerli yorumlar