24 Nisan 2012 Salı

SEMERKANT-AMİN MAALOUF

Semerkant...Nasıl desem Tarih'in tozlu yollarında,engebeli tepelerinde yolculuk yapmak gibiydi...Çok keyifliydi.Ömer Hayyam'ın hayatına birazda olsa yaklaşabilmek,onu hissedebilmek büyüleyici bir deneyimdi.Hele ki Hayyam'ın el yazması olan rubailerinden okumak...


Kitabımızın ilk 2 bölümünde Tarihe isimlerini kazımış insanlarla bir arada olmanın ayrı keyfini çıkartıyorsunuz.Ömer Hayyam'dan,Hasan Sabbah'a,Nizamülmülk'e kadar birçok büyük isim ile birlikte olmanın keyfini çıkartırken ,onların o dönemde yaptıklarına,yaşadıklarına tanıklık ederken bir yandan Ömer Hayyam'ın nefis rubailerinin keyfini çıkartıyorsunuz.Bu keyifin yanında Hasan Sabbah ile Nizamülmülk'ün çekişmelerine tanık oluyoruz.Kitabımızın ilk iki bölümü Semerkant ve Hayyam'ın el yazması rubailerinin etrafında geçiyor.Hayyam ölüyor,yazması uzunca bir süre sırra kadem basıyor...

Ta ki Benjamin'in el yazmasının peşine düşüp onu aramak içinTebriz de yaşadıklarının anlatıldığı bölüme kadar.Benjamin Hayyam'ın el yazmasını ele geçirene kadar birçok talihsizliklerle karşılaşıyor fakat sonunda hem hayatının Prensesi'ne hem de Ömer'in el yazmasına kavuşuyor Artık Tebriz'de yapamayacaklarını anlayan Benjamin ile Prenses Şirin Amerika'ya gitmek için Titanic'e biniyorlar...Gerisi mi?Onu öğrenmek için fazla beklemeden Semerkant'ı okumalısınız...

ALTI ÇİZİLENLER:

''Var mı dünyada günah işlemeyen,söyle;
Yaşanır mı hiç günah işlemeden ,söyle;
Bana kötü deyip kötülük edeceksen,
Yüce Tanrı,ne farkın kalır benden,söyle.''


Zamanın iki yüzü var,iki boyutu;uzunluğunu güneşin seyri belirliyor.kalınlığını ise tutkular.''(Sayfa:39)

''Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz:
Kuklacı Felek Usta,kuklalar da biz.
Oyuna çıkıyoruz birer,ikişer;
Bitti mi oyun,sandıktayız hepimiz.''

5 yorum:

  1. Cok seviyorum bu kitabi. Ozellikle hayyam'la ilgili bolumler ruya gibi. Sahane bir kitap.

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle Aslı'cım bende çok okumak istiyordum sonunda okudum ama bu kadar uzun süre beklettiğim içinçok pişman oldum..

    YanıtlaSil
  3. Yaa sen nasıl bir hızla kitap okuyorsun ben anlayamıyorum! Bana çalışıyorum,çok yoğunum diyorsun ama hangi ara okuyorsun bu kitapları anlamadım valla:))

    YanıtlaSil
  4. Ben de bu kitabı yıllar önce bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okumuştum... 10 yıl geçti belki aradan... sizin notlarınız ile hatırlamak güzel oldu... Akşam eve gidip dokunacağım kitabıma:)

    YanıtlaSil
  5. Canan ablacım: Herşeyden önce benim ilgilenmem gerek çok tatlı ve yakışıklı bir oğlum yok yapacak başka işimde olmadığı için okuyorum işte:) ki bana kalırsa hızlı değilim oda ayrı:)

    DY:Kitabınıza dokunmanızı sağlamak çok sevindirdi onları okumuş bile olsak sürekli dokunup neler yaşattırdıklarını hissetmek gerek bence:)

    YanıtlaSil

değerli yorumlar