19 Nisan 2012 Perşembe

TUTUNAMAYANLAR-OĞUZ ATAY

Ne söylebilirim ki ''TUTUNAMAYANLAR'' hakkında?Ya da bana birşey söylemek düşer mi ''TUTANAMAYANLAR'' hakkında? Bu öyle bir yapıt olmuş ki insanın okumadan önce çok çekindiği ''Acaba okuyabilir miyim?'' diye düşündüğü. Sonra eline aldığında ''ne olur bitmesin'' diye mümkün olduğunca sindire sindire okunmak istenilen bir yapıt olmuş.Kısaca bazı kitapların hakkını vererek okumak gerekir ki ''Tutanamayanlar'' işte o kitaplardandır.TUTUNAMAYANLAR bir baş ucu kitabıdır!

Kitabımıza değinecek olursak biraz.Önce yazım biçimi ile başlamak isterim.Tutunamayanlar alışkın olduğumuz romanlar gibi 3.kişinin kaleminden değil direk 1.kişinin kaleminden okumaktayız.Sonrasında ise günlük,mektup,tiyatro,şiir gibi bir çok yazım türü iç içedir.Ve siz sürekli okudukça karşınıza neyin çıkacağını bilmeden her an şaşırarak okumaktasınız kitabı bir kere.Karakterlerin kendi içinde yaşadıkları çelişkiler,korkular,tedirginlikler,aşklar.Öyle bir anlatılmaktadır ki siz kendinizi onlardan biri sanmaktasınızdır ve kendinizden birşeyler ,hep bir parça bulursunuz.Sizde bir Tutunamayansınızdır artık...Özellikle Günseli ile Seli^m'in aşkının anlatıldığı bölümü soluksuz,nefes almadan okursunuz.Aslında bu bölümü nefes almadan okumanız zordur,çünkü hiçbir noktalama işareti kullanılmadan yazılan bu bölüm sizi zorlasada elinizden bırakamazsınız.İşte öyle bir biçim ile yazılmıştır tutunamayanlar.

Azda olsa konusuna gelelim isterseniz..Konusu basit aslında Selim Isik yaşamayı çok isteyen fakat kötü yaşamaktan korktuğu için yaşayamayan Selim Isik intihar eder ve arkadaşı Turgut Özben inanamadığı bu ölümün arkasında neler olduğunu araştırıp bulmak istemektedir.Bu arayışta ise kendi içinde yarattığı hayali arkadaşı Olric Turgut Özben'e eşlik etmektedir.Turgut Özben en sonunda bu intiharı aydınlatma pahasına kendi iç sesiyle birlikte ortadan kaybolur...

İşte benim anlatabilidiğim kadarı ile Tutunamayanlar böyle.Bende etkisi ise çok büyük oldu.İyiki okumama sebep olan ''DEĞERLİ'' arkadaşlarım var çevremde şimdi bana ''Bitmemesi için elimden geleni yaptım ve ben Tutunamayanlar'ı bitiremeyenlerdenim'' dediğini daha iyi anlıyorum.. Kendisine teşekkür ederim..Bence sizde okuyamam diye tedirgin olmayı bırakın ve bir an önce okuyun..


ALTI ÇİZİLENLER:

''Hayatım,ciddiye alınmasını istediğim bir oyundu.'' (Sayfa:31)

''İnsanlar düşüncelerimize uygun biçimler almıyor.Hayat,düşünceleri tutan bir hapishanedir.İnsan,can sıkıcı bir saç demetidir,ben de akılsız bir robotum.'' (Sayfa:32)

''İkimiz olduktan sonra,bütün hüzünler,sıcak bir yakınlaşma için bahanedir.''(Sayfa:48)

''Neden noktaların,doğruların,eğrilerin -ister düzlem,ister uzay şekilleri olsun-koordinatları var da mükemmel bir varlık olan insan onun ayrılmaz bir cüzü olan hayatın koordinatları yok?'' (Sayfa:69)

''İnsan kendini beğenmeden yaşayamaz.Kendini beğenirse,diğer insanlar onun hayatını cehenneme çevirmeye çalışırlar.Bunun için,insan,hem kendini beğenmeli hem de beğenmemelidir.'' (Sayfa:74)

''Ben kendimi yeterli görmüyorum.Ne için yeterli?Her şey için.Topluluğun eylemine engel olabilecek sorunlarımı çözmeden.onu güdebilecek sorunlarımı çözmeden,onu güdebilecek güçte olmadığımı seziyorum.Başkalarına söyleyecek bir sözüm olabilmesi için önce kendşme söz geçirmem gerektiğine inanıyorum.Bana bugün,ne yapmalı?diye soracak olurlarsa,ancak,önce kendini düzeltmelisin,diyebilirim.Bir temel ilkeden yola çıkmak gerekirse,bu temel ilke ancak şu olabilir: kendini çözemeyen kişi kendi dışında hiçbir sorunu çözemez.'' (sayfa:94)

''Kendi sorunlarını çözemeyen bir kişinin,kusurlarının acısını başkalarına çektirmeye hakkı yoktur..'' (sayfa:95)



10 yorum:

  1. çok merak ettiğim ama bir türlü okumaya fırsat bulamadığım bir kitap ...ama o kadar güzel yazmışsın ki ilk fırsatta alıp okuma isteğim depreşti...teşekkürler sedacım:)

    YanıtlaSil
  2. Şu kısacık yazımda sana böyle bir teşvik kazandırabildiysem ne mutlu bana ozaman:) rica ederim:))

    YanıtlaSil
  3. bu yaz okudum..... öyle mutsuz anlarıma tesadüf etti ki Tutunamayanlar..... bu kadar bütünleşme olabilir dedim....dönem dönem elimden düşürmediğim bazen de hiç elime almadığım 2 aylık bir süreçte bitirmiştim.... bu kadar hayata yakın bir kitap okumadım desem abartmış olmam gerçekten..... hayat gibi bazen çok can sıkıcı bazen inanılmaz güzelliklerle bezeli bazen saçma sapan bazen gereğinden fazla anlamlı ve mesaj içeren bir kitap Tutunamayanlar....... ve hani derste öndekilere soruyorya siz napıyorsunuz orda diye Turgut Özben öndekiler cevap veriyor hiiiiiiçççç sıkılıyoruz hep aklıma orası gelir......bu arada Semerkantta yakın bir geçmişte okuduğum kitap.... gerçi lise yıllarında okumuşum geç hatırladım ama oda özeldir hakkaten hele o ilk 2 kitabı.... ne uzattım mesajı:) tadı damaklık kitaplara.....

    YanıtlaSil
  4. iki kere başladım, ama devamını getiremedim :S bir kere daha deneyeceğim bu yazıdan sonra :)

    YanıtlaSil
  5. Cemre: Güzel mesajın için teşekkür ederim..Ve evet haklısın gerçekten hayata bu kadar yakın,bu kadar hayatın içinden bir kitap uzun zamandır bende okumamıştım bu kadar uzun süre sonra okuduğum içinde çok pişmanım açıkçası.Ama bundan sonra alıp alıp okumayacağım anlamına gelmez:) Semerkant ise yine çok merak ettiğim bir kitaptı bugün başladım merakla ilerliyorum:)

    MAYA:Lütfen lütfen lütfen devamını getir sabret bırakma:)

    YanıtlaSil
  6. sadece ama sadece bir defacık okuyabildim , ama tekra okumayı hele 30umdan sonra çok istiyorum, en yakın zamanda inş, teşekkürler paylaşım için hevesim geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle bende bir kere ile yetinmeyi dusunmuyorum bu yaz iznimde tekrar okuyacagim..

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  7. Canim tebrikler. benim aynen yazdigin gibi okumak istedigim ama okuyamam diye tedirginlik duydugum bir eser. İnsallah bir gun ben de okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslicim gercekten gercekten okumani ama sakin kafa ile okumani cok isterim umarim en kisa zamanda okursun..

      Sil

değerli yorumlar